Nisip aderenta tramvaie

nisip aderenta tramvaie

Descrierere nisip aderenta tramvaie:

Nisip aderenta tramvaie cu granulatie controlata, necesar la sablarea caii ferate si marirea aderentei la franare pentru toate tipurile de vehicule feroviare. Nisipul se foloseste automat sau manual, prin dozarea cu echipamente speciale ce presupune stocarea in cutii incalzite. Atunci cand aderenta roata sina tinde sa se diminueze apare pulverizarea cu jet de aer comprimat. Se recomanda utilizarea de nisip aderenta atunci cand sina este umeda sau inghetata si acoperita cu frunze. Aceste cazuri se considera a fi precare pentru circulatia in conditii de maxima siguranta. Se impune dozarea cu nisip aderenta a tuturor vehiculelor feroviare cu contact roata sina metalica.

Instalaţiile de sablare sunt utilizate la vehiculele feroviare, pentru a mari aderenta intre roata si sina. Actionarea se face fie automat, fie de catre vatman/mecanicul de locomotiva sau al tramvaiului, care poate face uz de acest mijloc auxiliar atat pentru pornirea cat si pentru franarea vehiculului feroviar.

In cazul unei franari bruste a unui vehicul, sablarea se declansează automat. Nisipul de aderenta se afla intr-o cutie si, in caz de nevoie, este pulverizat, cu aer comprimat, intre roata si sina.

Cu forta de franare accesibila se utilizeaza in intregime factorul de aderenta intre roata si sina uscata. In conditii nefavorabile ale sinei acest factor de aderenta poate sa scada in asa masura incat rotile sa aibe tendinta de alunecare si blocare. Intr-un astfel de caz, sistemul antipatinaj prevazut impiedica blocarea rotilor si la un factor de aderenta foarte redus. Sistemul de antipatinaj regleaza forta de franare astfel incat, in conditiile luarii in considerare a unei anumite alunecari a rotii, exprimate in procente, sa se transmita forta de franare optima intre roata si sina.

Caracteristici tehnice pentru nisip aderenta tramvaie:

  • Granulatie: 0.6-1.5 mm
  • Umiditate: cca 0.1%
  • Ambalare: Sac
  • Cantitate: 20 KG – 54 saci/palet infoliat